De kracht van rituelen.

Wekelijks stel ik mijn yogi’s een vraag ter zelfreflectie. Deze week begon ik dan de les met: “Wat is je dagelijkse ritueel?”

Iedereen heeft ze. Vanuit die bewuste vraag ontstaan aan het eind van de yogales de leukste gesprekken. Al eeuwen lang gebruiken we rituelen om betekenis te geven aan bepaalde momenten in het leven. Rituelen die je doet wanneer je de dag begint, voor het slapen gaan of voordat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Sommige mensen leven onbewust een heel gestructureerd leven. Iedere dag is zowat hetzelfde. Ondanks dat ik ook mijn ritueeltjes heb, zegt mijn man op zijn beurt dat ik de dag veel meer neem zoals hij komt of juist denk, vandaag gooien we het eens over een andere boeg. A la “Carpe Dieme”. Terwijl ik het ene moment achter de computer werk zit te verrichten, kan ik zo maar het andere moment de zon tegemoet fietsen, terwijl de vogels surfen op de wind… Dat werk kan wel even wachten tot vanavond. Ik ben hem gevlogen, de buitenlucht roept me!

Kleine dagelijkse rituelen hebben een helende kracht

Het creëren van kleine rustpunten in onze overvolle, drukke dagen kan structuur en houvast bieden waardoor ons leven meer in balans is.

Terwijl ik heerlijk op mijn MTB door de modder ploeg, bedenk ik de inhoud van deze blog. Onder het mom van twee vliegen in een klap. Eenmaal thuis met een hoofd vol moddersproeten, ontdoe ik me van de zojuist gekregen gratis zandsouvenirtjes van moeder natuur en spring weer terug in mijn werkmodes, rammel wat op het toetsenbord en voilà, binnen no time staan de letters op papier, zodat zich vanuit woorden zinnen vormen en van zinnen een geheel tot een stuk geschreven tekst. En warempel, per abuis kom ik er zojuist achter dat ik een van mijn rituelen heb beschreven om tot een blog te komen. Tadaaa!!! Een ritueel dat me veel energie, inspiratie en creativiteit geeft om te schrijven.

Juist in onze moderne drukke westerse maatschappij waarin we vluchtig en gehaast leven hebben we behoefte aan handelingen die houvast en structuur bieden. Rituelen worden gekenmerkt door een herkenbaar patroon zowel bewust als onbewust. We voelen ons daar prettig bij, het geeft ons structuur, rust maar ook ruimte. Onbewust hechten we steeds meer waarde aan de ons zelfgeleerde rituelen. We ervaren de positieve effecten ervan. ‘Het betekenis geven aan een moment.’

Grote en kleine momenten

Vele rituelen doen we massaal met z’n allen. Bij het doen van een wens, blazen we een kaarsje uit en zingen we een lied bij een verjaardag. We steken vuurwerk af bij oud op nieuw. We willen betekenis geven aan een levensmijlpaal die ons vreugde en verdriet geeft, door op een bepaalde manier een soort van gebaar aan te koppelen dat ons houvast geeft.

De kracht van rituelen

Maar wist je dat topsporters, schrijvers, managers, studenten ook rituelen hebben. Al deze rituelen helpen je bij:

  1. Focus voor een goede mentale voorbereiding. Het houdt je bij de les in voorbereiding voor het grotere werk.
  2. Wanneer een ritueel automatisme wordt, houdt je energie over om met wilskracht toe te leggen op de prestatie die nog geleverd moet worden.
  3. Het geeft ritme. Heb jij een gestructureerd ochtendritme? Mooi, want dan hoef je niet meer overal bij na te denken. Hierdoor blijf je productief en je komt in een lekker ritme!
  4. Een gebaar, houding of een teken kan je een extra boost van kracht en vertrouwen geven en roepen tegelijkertijd een bepaalde gevoel op van zelfverzekerdheid, energie of geluk.

Nu ik langzaam deze blog tot een einde brei, ga ik de komende periode bedenken welke rituelen voor mij gaan werken in voorbereiding van de Ironman komend seizoen om een top prestatie te leveren. Tot slot verleg ik voor nu mijn focus als schrijver van dit blog naar moeder van mijn kinderen, waarin het ritueel “een verhaaltje voor het slapen gaan”, niet mag ontbreken!

Heeft deze blog jou geïnspireerd en wil jij meer halen uit de kracht van rituelen? Dan is wellicht Yoga of Personal Training iets voor je. Neem gerust contact op! 

Doneer nu! Stichting Warm Bad