Yoga

Iedere yogales starten we met het aarden en het langzaam opwarmen van het lichaam. Om je daarbij te helpen, beginnen we met een korte meditatie, waarin we in het hier en nu komen. Eventueel richten we ons op een bepaald thema, een focuspunt of intentie voor de les. Tijdens de les komen beweging en ademhaling bijeen in een op elkaar afgestemde serie oefeningen van de yogavorm die je volgt. De les wordt afgerond met een diepe ontspanning. In sommige lessen gebruiken we achtergrondmuziek tijdens de les om je te helpen ook mentaal diepere niveaus van ontspanning te bereiken.

Yin Yoga 

Rustig en meditatief.
Toegankelijk voor de beginnende tot gevorderde yoga beoefenaar.

Yin Yoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga, waarin je voor een langere tijd in een zachte poses verblijft. Bij Yin Yoga gaat het om ‘loslaten’ – we ontspannen het hele lichaam en rusten in het hier en nu. Tijdens de les worden beide yin en yang oefeningen gecombineerd, hierdoor ontstaat er een balans in body en mind. Wanneer er balans is, voelen we ons gezonder en zijn we gelukkiger. De asana’s (houdingen) leren je diep te ontspannen. Ze versterken en versoepelen bindweefsel en gewrichten en hebben een helende invloed op organen en meridianen. Yin yoga is meer dan stretchen op lichamelijk gebied, we verzachten ook de gedachten. Tijdens de asana’s (houdingen) keren we ons ook naar binnen. Gevoelens als pijn, woede, angst, irritatie en andere emoties stapelen zich op. We omarmen het gevoel dat zich passeert en observeren onze ervaringen.

Vinyasa Easy Flow Yoga

Zacht en toegankelijk.
Voor de beginnende en gevorderde yoga beoefenaar.

Dit is een vorm van yoga waarbij houdingen op een speelse/dynamische manier in elkaar overgaan, ook wel de flow. De vorm is gebaseerd op Ashtanga, maar is iets toegankelijker en zachter, dit door de combinatie van Yin Yoga en de Vinyasa uit de Ashtanga-practice. Anders dan bij Ashtanga Yoga worden hier geen vaste reeksen geoefend, maar is het keer op keer een verrassing wat er komen gaat. Easy Flow Yoga en Hatha Yoga lijken qua zachtheid en aandacht in de oefeningen erg op elkaar. Vergeleken met Hatha Yoga, ervaar je bij Easy Flow Yoga echter, dat de houdingen vloeiend in elkaar overgaan. Bij Hatha Yoga worden de yogaposes los van elkaar ervaren. Je neemt na elke houding een moment van rust om het effect ervan te ervaren, voordat je een nieuwe houding aanneemt. Dit gebeurt los van het ritme van je ademhaling.

Ashtanga Vinyasa Yoga

Pittig en dynamisch.
Toegankelijk voor de beginnende tot gevorderde yoga beoefenaar.

Dit is een pittigere vorm van yoga. De lessen bestaan uit dynamische vaste reeksen bewegingen op basis van ujjayi-ademhaling (in en uit door de neus) en dhristhi’s (focus op specifieke lichaamspunten). De oefeningen maken je krachtiger en soepeler en verbeteren je conditie en souplesse. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa. Elke week maak je kennis met een nieuwe houding van de serie. Door elke houding rustig en met aandacht te oefenen en te herhalen, leer je je concentreren en rust te ervaren in de continue beweging op je ademritme. Deze lessen maken je lichaam en geest gezond en sterk, met een vergroot bewustzijn van ontspanning in je lijf. Je werkt met geduld, liefde en discipline toe naar een practice die je uiteindelijk zes dagen per week beoefent. Daarbij leer je dat elke dag anders is. Yoga is dus niet anders dan een spiegel van je dagelijkse leven.

Broga

Krachtig en energiek.
Toegankelijk voor de beginnende tot gevorderde yoga beoefenaar.

“Do you even stretch, bro?” Ook mannen hebben baat bij de oefeningen en de effecten waar yoga op gestoeld is. Het is voor mannen, de meeste mannen althans, niet makkelijk om de tenen aan te raken vanuit stand. En eerlijk gezegd, zal dat vermoedelijk voor velen ook niet echt een ambitie zijn. Om yoga toegankelijker en uitvoerbaarder te maken voor mannen is Broga een vorm van yoga die meer ingaat op kracht en energie. BROGA gaat dus veel meer in op het fysieke aspect van yoga en op functioneel bewegen. Het is veel minder gericht op het spirituele deel, dat in de reguliere yoga een grote plek inneemt. Wel heeft BROGA, net als yoga, onder meer als doel om te leren omgaan met stress in het lichaam en spanning op een gezonde manier te uit je lichaam te werken. Maar er zitten veel fitness elementen in een BROGA training. Je traint je core, werkt aan je spierkracht en ook een stukje cardio is onderdeel van een BROGA work-out. “It’s all about balance!”

Ouder en Kind Yoga

Speels, ontspannen en waardevol!
Het mooiste cadeau wat je je kind kunt geven is aandacht.

Begin de dag samen met aandacht voor elkaar. Het is een mooie intense ervaring om de emotionele en fysieke band te versterken. Door bewust een uurtje samen aanwezig te zijn, te spelen, te lachen, te ontspannen en plezier te hebben, voelt je kind zich gezien, voelt het zich veilig en dat stimuleert de ontwikkeling en het elfvertrouwen. Je leert elkaar te vertrouwen op een speelse en ontspannen manier. Jullie werken met kracht en souplesse en leren daarom op speelse manier met grenzen omgaan, grenzen aangeven en grenzen respecteren. De workshop is gericht op de interactie tussen ouder en kind en helpt het basisvertrouwen in elkaar te versterken.

Kids Yoga

Leren vliegen met al je kwaliteiten, leren landen om wie je bent.
Het mooiste cadeau wat je je kind kunt geven is aandacht!

Wiebel, friemel, kriebel. Springen je gedachtes en gevoelens ook zo op en neer? De onrust uit zich in het vele bewegen. Dat kinderen druk zijn en bruisen van de energie is kind eigen. Maar soms ben je af en toe op zoek naar het ‘uit’ knopje. Yoga for Kids leert je de rust in jezelf terug te vinden op een leuke speelse manier. Het bevordert je creativiteit, een diep gevoel van verbinding dat ten goede komt van je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is een manier om volledig te gronden in het hier en nu.

Start2! Run with Yoga

Leren lopen op het ritme van je adem.
Toegankelijk voor de beginnende tot gevorderde hardloper.

Ervaar jij hardlopen als onaangenaam, doordat je snel buiten adem bent? Met “Start2! Run with Yoga” kom je terug naar je adem. Je leert om ontspannen te lopen en te genieten van de omgeving zonder dat je bezig bent met afstand, snelheid en uitvoering want dan pas maak je je hoofd leeg en ontstaat ontspanning door inspanning. Start2! Run with Yoga is een andere benadering van hardlopen die je verder brengt als beginnende en medium gevorderde hardloper.

Voor de les

Eet ruim van tevoren, want met een volle maag is het niet fijn oefenen.

Trek comfortabele kleding aan, waarin je je goed kunt bewegen.

Kom op tijd, neem de tijd om je docent en de anderen te begroeten en rustig je plek in te nemen.

Matjes en andere materialen zijn bij Beweegstudio Puur voorhanden. Die hoef je dus niet zelf mee te nemen. Het mág wel.

In de ontvangsthal is een kapstok voor jassen en tassen. Laat daar ook je schoenen staan: binnen doen we alles blootvoets.

Heb je je telefoon meegenomen, zet die dan op ‘stil’.

Tijdens de les

De matjes liggen doorgaans al verspreid in de oefenruimte. Kies maar waar je wilt zitten; niemand heeft een vaste plek.

Bij de mat van docent liggen doorgaans – als voorbeeld – de attributen die je in de les nodig hebt. Pak uit de opslagruimte dezelfde spullen en leg die bij je mat.

Pak ook extra dingen zoals blokjes of een vilten matje, mocht je die nodig hebben.

Heb je een blessure of ergens pijn, meld dat voor de les dan kan daarmee rekening worden gehouden.

Bereid je voor op je les. Ontspan je lichaam even door te liggen of een korte eigen meditatie te doen.

Concentreer je op je ademhaling. Gebruik je uitademing om stress en spanning los te laten en je inademing om nieuwe energie en ruimte in te ademen. Kom telkens terug in het hier en nu.

Concentreer je op de instructies van de docent door er naar te luisteren, te kijken en naar binnen te keren.

Luister naar je lichaam. Er komt een punt waarop je bijvoorbeeld tegen een fysieke grens aanloopt of dat een houding pijn doet. Zorg dat je voor jezelf onderscheid maakt tussen zoete pijn en wat echte pijn is.

Zorg dat je warm genoeg bent tijdens de afsluitende ontspanning. Als je het koud hebt, kun je niet goed ontspannen. Doe je sokken weer aan, een trui of een vest en leg een deken over je heen.

Aan het einde van de les ontspan je je hele lichaam (elk deel ervan) met een natuurlijke en ontspannen ademhaling.

Kom rustig uit de ontspanning. Ga niet gelijk zitten na de ontspanning, maar neem de tijd om – na de diepe ademhaling – kleine bewegingen te maken, adem een keer diep in en uit, span je spieren even aan, rek je helemaal uit en rol naar je rechterzij. Kom rustig tot zit en neem de tijd om je aandacht weer naar buiten te richten en goed aan te komen in het hier en nu.

Na de les

Breng alle attributen terug naar hun plek.

Maak de mat schoon voordat je hem opbergt (spray en handdoekjes vind je in de zaal).

Zorg ervoor dat je rustig de ruimte verlaat en houd buiten de studio rekening met de volgende les die start.

Blijf gerust nog een kwartiertje in de ontvangsthal. Daar staat water en thee voor je klaar.

Ben je eenmaal thuis, blijf dan goed drinken, zodat de vrijgekomen afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd.