Heb lief en volg je hart

Over een paar dagen is het Valentijnsdag. De een vindt het maar een commercieel gedoe en de ander kan zich wel in de romantische gedachtegang vinden.

Zelf vind ik het altijd wel leuk om er bij stil te staan. Juist omdat de meningen er zo over zijn verdeeld. Ik moet er altijd om lachen wanneer mensen zeggen dat ze het maar een commercieel gedoe vinden. Zodra je de dagen kunt aftellen richting Valentijnsdag, laat ik hier thuis al grappend het woord ‘Valentijnsdag’ vallen. Mijn man heeft er helemaal niets mee, maar wil er ook niet voor onderdoen wanneer ik dan uit onverwachte hoek iets op het allerlaatste moment heb bekokstooft. Het is alleen al vermakelijk om te zien, dat het zweet hem uitbreekt bij de gedachte.. Valentijnsdag is maar een naam. Mensen reageren erop zoals ze er zelf een betekenis aan geven.

‘Valentijnsdag is een moment om stil te staan bij de mensen die je lief hebt.’

In mijn ogen heb je nooit iets te verliezen wanneer je de ander laat weten wat die persoon in het bijzonder voor je betekent. Valentijnsdag is dan een mooi moment om aan te grijpen om bij de liefde stil te staan.

Liefde begint bij zelfcompassie

Deze blog gaat niet over Valentijnsdag maar om liefde dat begint bij zelfcompassie. Zelfcompassie is niet meer dan jezelf zien als een onvolmaakte volmaaktheid. Je bent vriendelijk en begripvol tegenover je fouten en gebreken. Vanuit de yoga filosofie wordt het menselijk lichaam gezien als een onbegrensde ziel die vermomd is als een lichaam (moleculenveld) en geest (gedachtenveld), wanneer je leeft vanuit die gedachte bevrijd je dat om met vertrouwen en compassie, met liefde en enthousiasme te leven. Je opent je hart voor de realiteit in plaats van je er tegen te verzetten. Wanneer we ons verzetten ontstaat er ongemak en blokkades in ons lijf, die ons weer beperken en zelfs kunnen uiten in het niet optimaal kunnen functioneren.

Liefde is er in vele mate en vormen.

Wanneer we aan de liefde denken, denken we als eerste aan het verliefd zijn op een ander. Maar liefde kan zich op meerdere vormen en maten voordoen. Zo kun je bewondering voor iemand hebben, dezelfde passie delen, of een herkenning in de ander, houden van je vrienden en familie waarin je geeft om elkaar en met alle liefde en plezier aandacht aan elkaar geeft en tijd met elkaar door wilt brengen.

Wanneer het op de liefde aankomst en we ons niet uiten in de liefde die we voelen is onze angst op teleurstelling onze belemmering.

‘We zijn niet bang om lief te hebben, maar we zijn bang om geen liefde terug te ontvangen.’

Hart Chakra

Bij yoga wordt er veelal gewerkt vanuit Chakra’s, ook wel de poorten van de ziel. Chakra’s zijn energie-knopen in je subtiele lichaam. Langs de ruggengraat liggen zeven hoofdchakra’s vanaf het stuitje – wortelchacra – tot boven het hoofd, het kruinchakra. Door deze Chakra’s heen stroomt onze levensenergie.

Het hart chakra is het vierde chakra, Anahata. De verbinding tussen lichaam en geest, tussen laag en hoog, tussen jezelf en de ander. Anahata betekent letterlijk ‘ongeschonden’ en dit chakra gedijt bij vergiffenis, compassie en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen. Wanneer je een blokkade in het hartchakra hebt dan voel je eenzaamheid, angst om gekwetst te worden, maar ook egoïsme en jaloezie wijzen op verstoorde energie in het hartchakra.

Om de energiestroom vrijer te laten stromen zijn er vanuit de yoga diverse asana’s (houdingen) die je hart openen. Ook wel de hart openers genoemd. Iedere houding kenmerkt zich uiteraard door fysiologische bouwstenen. Bij deze blog wil ik vooral stilstaan bij de spirituele gedachten bij de houdingen.

  1. De Berghouding (tadasana); je hebt geen toestemming van anderen nodig om te doen wat goed voor je is. Geloof in je eigen kracht.
  2. Opwaartse hond (urdhva jukha svanasana); heb het vermogen om je innerlijke creatieve energie aan te spreken.
  3. Danser (natarajasana); Zodra we vriendelijker worden voor onszelf, wordt het natuurlijker om een dieper medeleven te voelen met anderen en met ware gratie te leven.
  4. Kameel (ustrasana); Het fysieke lichaam is een ingenieurs meesterwerk. Wist je dat ons hart 100.000 keer per dag klopt? Onze longen ademen en ons lichaam vernieuwt zich voortdurend. In plaats van je lichaam te vertellen hoever het kan gaan, laat je lichaam je leiden. Vertrouw op die kleine innerlijk stem: die weet de waarheid!
Innerlijke schoonheid

Liefde is niet bedoelt om gecompliceerd te zijn. Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat je verliefd wordt op de ander. Verliefd worden overkomt je. Je kunt het niet sturen met gedachtes. De schoonheid zit hem niet in de kleren die je draagt of het figuur dat de ander heeft. Maar de innerlijke schoonheid wordt gezien in de ogen, dat de deuropening is naar het hart, de plaats waar de liefde woont en zich uit in een glimlach naar de ander. De ware schoonheid weerspiegelt zich in de ziel.

Volg je hart

Ons subtiele lichaam bestaat uit onze geest, intelligentie en ego. Ons handelen wordt beïnvloed door deze drie componenten van het subtiele lichaam. De geest is de bewaarplaats van onze zintuigelijke indrukken. Wanneer je een geluid hoort, een gevoel ervaart, iets ziet, een smaak proeft of een geur ruikt, registreer de zintuigelijke ervaring zich in je bewustzijn. Het intellect niveau maakt bewuste keuzes. Het intellect niveau probeert de voordelen en de nadelen van elke keuze die je maakt op een rijtje te zetten. Deze laag integreert informatie  die gebaseerd is op je overtuigingen en op je gevoelens om tot een beslissing te komen. Het helpt je beslissen welke partner je kiest of welk huis je koopt. De derde laag van het subtiele lichaam is het ego. Het ego is dat aspect van je wezen dat zich identificeert met de posities en bezittingen in je leven. De meeste emotionele pijn is het gevolg van het feit dat je ego wordt beledigd. Het ego streeft naar zekerheid door controle, en heeft vaak een diepgewortelde behoefte aan goedkeuring.

Aan het einde van het verhaal…

‘Betreuren we de kansen die we niet hebben genomen, de relaties die we vreesden te hebben en te lang hebben gewacht om een besluit te doen maken.’

En tot slot zoals ik mijn yogalessen altijd eindig, eindig ik ook deze blog.

‘Adem in naar je hart, adem voor degene die je lief hebt en voor jezelf,
Namasté’

Doneer nu! Stichting Warm Bad