Stilte is een bron van leven!

De eerste keer toen ik deelnam aan een yogales, was ik begin 20. Voor een langere tijd in eenzelfde houding verblijven wekte vooral bij mij de onrust op in mijn lijf en gedachtes. De asana’s (houdingen) voelde vooral onaangenaam. Het overgeven aan het moment, verblijven in de houding door los te laten en te blijven ademen vergde enige oefening. Uiteindelijk wanneer je het de tijd gunt ervaar je wat yoga is.

Als yogi krijg ik geregeld om me heen te horen: “Yoga niks voor mij!” ‘Ik heb het ooit een keer gedaan en zat de boodschappenlijstjes in gedachte te maken”. Iedereen die Yoga voor de eerste keer doet zal dit ervaren. Hoe vaker je yoga beoefent hoe meer je getraind raakt om de gedachtestroom op een positieve manier te beïnvloeden en zal je rust vinden. Het enige wat je hoeft te doen, is jezelf de rust gunnen waarin je de gedachtestroom te sturen door je aandacht naar je adem te brengen.

Afgelopen weekend heb ik voor de eerste keer meegedaan aan een meditatiesessie. Bijna een uur in dezelfde houding zitten en met je gedachte bij je adem blijven. Het leek me op zichzelf al een hele uitdaging en zeker de ervaring waard om het te ondergaan.

Het was nog vroeg in de ochtend en de loods waar de meditatiesessie werd gehouden was nog koud. Gelukkig had ik mijn meditatiedeken bij me. Terwijl ik op een prettige en aangename manier met mijn warme deken om me heen geslagen kon mediteren, dachten alle andere deelnemers aan niets anders dan mijn warme deken. Voor mij was deze eerste meditatiesessie een aangename ervaring, terwijl voor andere het een gedachtestrijd was om zichzelf te trainen in de aandacht te houden bij de adem en niet bij mijn warme deken die ze zelf ook zo graag om zich heen hadden.

Zelf vertel ik mijn yogi’s bij het meditatiegedeelte van de les dat ze het zichzelf altijd zo comfortabel mogelijk moeten maken en hen niets daarin hoeft tegen te houden. Waarom zou je het jezelf niet comfortabel en aangenaam maken? Ben lief voor jezelf!

Wanneer er dan de stilte valt.

Vele van ons worden ongemakkelijk wanneer er een moment van stilte valt. De een overweldigt het en de ander vind rust. We krijgen dagelijks prikkels, informatie en geluiden op ons af die we allemaal moeten verwerken. Daarnaast zitten we allemaal met ons hoofd vol gedachten. Voor de verwerking van dit alles is slaap essentieel, maar ook stilte kan je hierbij helpen. Gezien er bijna altijd lawaai is, moeten we bewust op zoek gaan naar de stilte. En dat blijkt lastiger dan gedacht.

Yoga en meditatie zijn absoluut niet zweverig. Maar juist van deze tijd. De behoefte aan rust en stilte is groter dan ooit. Vele mensen zijn op zoek naar deze rust. Dat komt doordat we zoveel prikkels op een dag moeten verwerken en onze maatschappij steeds meer van ons vraagt.

Wanneer je stilte toelaat, creëer je ruimte voor andere dingen:

– Er ontstaat tevredenheid.

– Je krijgt meer energie.

– Creativiteit en inspiratie.

– Er ontstaat meer verbondenheid met jezelf en toegang tot het diepst van je eigen zijn.

– Verwerking van verdriet, pijn en gemis.

 

Wil jij ervaren of yoga iets voor je is? Geef het een kans. Meld je aan voor een gratis kennismakingsles.

Doneer nu! Stichting Warm Bad