Waarom Yoga en acupunctuur een goede match zijn.

Daar zaten we dan, Frederique en ik brainstormend aan de keukentafel, met een kopje thee en een blanco stuk papier. We waren dit keer geen dansjes aan het bedenken, zoals dansers dat doen al springend rondom de keukentafel met een been omhoog en een zwaaiende arm. Het was niet de dansachtergrond die ons met elkaar verbond, maar de naam Puur. Beweegstudio Puur en Puur acupunctuur Heusden blijken elkaar goed aan te vullen op het gebied van een gezonde evenwichtige levensstijl.

Yoga is zoveel meer dan houdingen en acupunctuur is zoveel meer dan naaldgeneeskunde.

Frederique en Jeannette nodigen je uit voor de Workshop serie ‘ De 5 elementen.’ 

Yoga en acupunctuur hebben een specifieke en vergelijkbare link naar hun oorsprong. Met Yoga ontwikkel je een ​​verhoogd zelfbewustzijn op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. De Chinese Geneeskunde werkt net als de Yoga vanuit het ‘hier en nu’, je lichaam is het instrument om vloeiende energiestromen te creëren om het in evenwicht te brengen. Zowel bij Yoga als de Chinese Geneeskunde wordt energie verplaatst. In yoga is ‘prana’ het woord dat we gebruiken om levenskracht te beschrijven, of eenvoudiger gezegd: energie. Doormiddel van beweging, ademhaling en meditatie wordt de energie in beweging gebracht die ons voedt. Dit kan enerzijds doorbijvoorbeeld Ashtanga Yoga (Power Yoga) waarbij je intense dynamische oefening doet, of je verblijf voor een langere tijd in een asana (houding). Deze Asana’s zijn kalm en zacht van aard. Ook wel de Yin Yoga genoemd.

Qi is de Chinese medicineversie van hetzelfde concept. Kijkend naar het volledige beeld van wie je bent en wat je aan het navigeren bent, zijn artsen in de Chinese geneeskunde in staat om gebieden van overmaat of tekort in het lichaam te lokaliseren. Door gebruik te maken van o.a. hele dunnen naalden te prikken langs de mediaanlijnen wordt de qi verplaatst of gevoed.

Wat is jouw element?

Volgens de Chinese Geneeskunde zijn er vijf elementen en heeft iedereen een basiselement. Ieder element heeft zijn eigen gevoeligheden en mogelijke gezondheidsklachten.
De Chinese Geneeskunde gebruikt de vijf elementen om te ontdekken wat jouw element is, wat van daaruit jouw natuurlijke gevoeligheden zijn, om vervolgens een diagnose te stellen volgens de Chinese Geneeskunde en daar een behandeling op in te zetten. De vijf elementen staan symbool voor de cycli in het leven zoals de jaarritmes en levensritmes, en ze kunnen gebruikt worden om ziekte en gezondheid te verklaren. Deze elementen staan met elkaar in verbinding, ze voeden elkaar en ze controleren elkaar. Bij ieder element hoort o.a. een seizoen en twee organen.

Ontdek middels de workshop ‘De 5 elementen’, welk element jij bent en krijg meer inzicht hoe je goed voor jezelf kunt zorgen zodat je de elementen sterk kunt houden. De oefeningen van Yin Yoga zijn gericht op de meridianen met de bijbehorende organen uit het thema zodat de energie blijft stromen. 

De indeling van de vijf elementen

  • Vuur hoort bij de zomer. De bijbehorende organen zijn het hart en de dunne darm.
  • Aarde hoort bij de nazomer. De bijbehorende organen zijn de milt en de maag.
  • Metaal hoort bij de herfst. De bijhorende organen zijn de dikke darm en de longen.
  • Water hoort bij de winter. De bijbehorende organen zijn de nieren en de blaas.
  • Hout hoort bij de lente. De bijbehorende organen zijn de lever en galblaas.

De workshops serie bestaat uit 5 bijeenkomsten. Het thema van iedere workshop is het element van het seizoen. Zondag 23 juni staat het element Vuur centraal.

7 september thema Aarde             

26 oktober thema Metaal

11 januari thema Water

21 maart thema Hout

Locatie: Giersbergen 19, Drunen

Aanvang 14.00u Duur: 2,5 uur

Kosten: €150,- pakket, €40,- per workshop

Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt? Binnenkort verschijnt er een nieuwe Blog over het vuur element.

Meer informatie of wil je je opgeven voor de workshop(s) neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Doneer nu! Stichting Warm Bad