“De erwtjes uit de pap 2” Road to Ironman – Vegan Switch

Eerder schreef ik een blog over “de erwtjes uit de pap 1”. Een blog waarbij ik startte met de Vegan Switch en een stapje verder ga in de voeding in voorbereiding van de hele Ironman Vichy die eind augustus plaatsvindt. Met de pootjes omhoog kijk ik de Tour de France, ook hier is onder de wielrenners veel te doen rondom voeding en wat dit voor een invloed heeft op de sportprestatie. Voeding is 50% van je sportprestatie. Het is en blijft een machtig mooi onderwerp waar nog veel over te ontdekken valt. Dus laat deze training om jezelf de juiste voeding tot je te nemen niet liggen! En lees gerust verder...

Wat is Vegan nu eigenlijk? 

Kort samengevat is Vegan het vermijden van dierlijke producten. Het is nu niet dat ik voor de 100% Veganistische lifestyle ga. Want dan zou ik eerst een grote schoonmaak moeten houden in de producten die hier niet alleen in de voorraadkast liggen maar ook de make-up, kleding etc kunnen dan in de prullenbak worden gegooid. Zo rigoureus gaat het roer niet om. Dat zou nu even ‘too much’ zijn maar zeker wel een hele mooie gedachte om bewustere keuzes in het gebruik van producten te maken. Waar wordt dan wel de focus opgelegd de komende periode? Ik ga me vooral richten op het stuk Vegan Food. Voeding die gemaakt is van dieren of van dieren afkomstig is wordt vermeden. Denk aan vlees, kaas, honing etc.

Wat houdt de Vegan Switch in?

In tegenstelling tot veel Detox programma’s waar de voeding teruggebracht wordt tot enkel fruit- en groentesap, is de Fittergy Vegan Switch gebaseerd op het innemen van veel vaste plantaardige voeding in combinatie met voldoende beweging en speciaal geselecteerde voedingssupplementen. Je bouwt de voeding eerst af naar een 100% veganistisch voedingspatroon, zodat je veel goede natuurlijke stoffen binnen krijgt. Plantaardige voeding prikkelt je lichaam maximaal. De afgelopen 4 dagen heb ik stapsgewijs de voeding zodanig veranderd zodat het lichaam langzaam middels het Vegan Switch voedingsprotocol aan de ontgifting kan wennen. Naast het voedingsprotocol neem je voedingssupplementen, deze ondersteunen het ontgiften van het lichaam en zorgen voor een hogere energieproductie.

Vegan in combinatie met duursport 

 “Goh wat heb je een discipline” zei mijn man met een knipoog toen hij de eerste blog over de Vegan Switch las. Net alsof je je precies aan het protocol houdt? Hij weet ook dat ik graag de dingen af en toe met de Franse slag doe of te wel een korreltje zout neem. Vooral als het om eten gaat en ik in de keuken sta te kokerellen. Het wordt niet op de gram afgewogen. Een beetje van dit en een beetje van dat. En laat ik dan maar eerlijk bekennen, ik ben drie keer opnieuw begonnen. Na twee mislukte pogingen waarvan de eerste keer de prestatie op de Ironman 70.3 Jönköping moest worden  gevierd met een etentje. De tweede poging ging in rook op na een 8 uur durende duurrit, het 225 km tegen de wind in trappen met regen en een te kort aan het vooraf stapelen van calorieën. Man oh man, ik had de tong op mijn schoenen hangen en kon nergens anders aan denken dan aan eten. Aangezien het juiste Vegan eten niet voorradig was ging ik voor het bijltje. No worries, gewoon weer op nieuw beginnen. Al doende leer je met en met wat wel en niet voor je werkt en dat is voor iedereen anders. 

Nu we weer wat verder zijn in de 10-daagse Vegan Switch begin ik steeds enthousiaster te worden. De eerste dagen voelde ik me futloos ondanks de enorme porties groenten en peulvruchten bestaande uit o.a. broccoli, bloemkool, paprika, linzen, bruine bonen en kikkererwten. Wat miste ik mijn guilty plessures zoals de chocolade en de heerlijke kopjes cappuccino die voor mij gelijk staan als gezelligheid en laten we niet vergeten ’s avonds duiken in de koelkast om te kijken wat er nog te snacken valt. Met de vele trainingsuren voor de Ironman kon ik ondertussen zo wat alles eten wat ik maar wilde weliswaar met de bewuste keuze.

Tijdens de afbouwdagen van de Vegan Switch was ik niet vooruit te branden. Nu op dag 5, had ik een 4 uur durende fietstraining. Ik keek er dan ook ontzettend tegen op om weer zwabberend over het asfalt te glijden. Ik was verrast, het viel me niet tegen, het rolde vanzelf! Waar kwam die energie boost in een keer vandaan? De langzame koolhydraten zoals pasta, rijst, aardappels en brood had ik al dagen niet meer gegeten. Met een bidon gevuld met SIS Isotonic Energy Gel en een paar Energy Bars van SIS was ik niet te stuiten op de 120 km lange rit. Ook al regende het pijpenstelen, het maakte me allemaal niet uit. Vol energie kwam ik weer thuis. Ik was in afwachting wanneer de after-sport-dip zou komen. Ook die had ik niet. Nou deze dame voelde zich de rest van de dag nog steeds springlevend. 

Hoe weet je welke sportvoeding geschikt is voor Vegan?

Ten eerste moet je weten welke stof er niet in je sportvoeding moet zitten. In veel sportvoeding zitten aminozuren, dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Aminozuren afkomstig van dieren zijn genaamd BCAA’s (Brached Chain Amino Acids). Deze BCAA’s moet je dus vermijden. In de sportvoeding van SIS (Science In Sport) zitten deze aminozuren niet. Het was al mijn favoriete sportvoeding maar nu al helemaal!

Dus geen BCAA’s maar wat dan wel? Bij een grote inspanning heeft je lichaam bouwstoffen nodig voor het herstellen van spieren. Ben je een duursporter of niet, voor mensen die een veganistisch voedingspatroon volgen zijn de EAA-supplementen de bron van aminozuren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. 

Tot slot zul je nu naast het lezen van deze blogs ook wat vaker de etiketjes van de voedingsproducten lezen om bewustere keuzes te maken.

Gebruik jij andere Vegan sportvoeding waar je enorm enthousiast over bent? Laat het ons weten!

Wil jij ook ervaren wat Fittergy Vegan Switch jouw oplevert. Neem dan contact op voor een 10-daagse Fittergy Vegan Switch pakket voor slechts €149,-

Doneer nu! Stichting Warm Bad