“De erwtjes uit de pap 1” Road to Ironman – Vegan Switch

Vorig jaar besloot ik om te gaan trainen voor een hele Ironman. Gekkenwerk zou je denken in combinatie met een gezin, werk en alles wat erbij komt kijken. Eind augustus ga ik deze droom verwezenlijken. Van een jaarplanning werd deze tekening naarmate het seizoen, de maanden, weken en dagen verstreek verder ingekleurd. Een van die geschetste lijntjes was de nul-metingen die ik vorig jaar liet uitvoeren.  Een ervan was de Dexa-scan. Met deze Dexa-scan kun je de lichaamssamenstelling meten. Nu een jaar later met de hele Ironman voor de deur bracht ik wederom een bezoekje aan Fittergy voor een tweede meting. Met een gezond eetpatroon afgestemd op mijn sportieve leefstijl ben ik 4 kilo spiermassa rijker. Whohoo, het was even een pak van mijn hart dat dit alleen spiermassa was. Ten opzicht van de laatste meting was ik weliswaar 4 kilo zwaarder geworden. De overige lichaamssamenstellingen zoals vet%, botdichtheid zijn hetzelfde gebleven. Nu gaan we een stapje verder en deel ik met jullie mijn ervaring met de Vegan Switch in combinatie met de vele trainingsuren en de laatste eindsprintje richting de hele Ironman.

Een goede voorbereiding is het halve werk zou je zeggen, alleen vandaag loopt alles net even anders.

Aan het eind van de dag spreid ik alle soorten bonen uit over het aanrecht die ik maar kon vinden. En die kleine ronde dingen lijken ook nog eens allemaal zo veel op elkaar. Het is nu niet dat ik deze zo gehete kleine knikkers van elkaar kan onderscheiden als appels en peren. Groene linzen, rode linden, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen, kidneybonen en ga zo maar door. De keuze is reuze. Toch nog maar eens het eetschema erbij pakken om me precies aan het protocol te houden van de Vegan Switch. Terwijl de klok 17.00 uur slaat doe ik een poging om tijdens het koken mijn salade op te eten die eigenlijk als lunch bedoeld was. De tijdsplanning ging vandaag net even anders dan gebruikelijk. Nu de kinderen zomervakantie hebben, loopt alles in een keer heel anders. De routine is ver te zoeken. Tevergeefs probeer ik alles een beetje in goede banen te leiden inclusief logees. Het enige wat een beetje structuur aan de dag gaf was het protocol van de Vegan Switch. Althans dat dacht ik. want toen ik dan eindelijk deze middag de eerste hap van de wat verlate lunch wilde nemen, kwam de oudste zoon luidkeels de keuken binnen gestormd. Hij had zojuist tussen de deur gezeten. De salade moest maar even wachten…Met een bezoekje aan de huisartsenpost kon ik dan eindelijk weliswaar tussen de gestelde 10 uur zowel de lunch als het avondmaaltijd achtereenvolgens opeten. 

Over salades gesproken. Ik had wel weer zin om lekker gezond te eten. Vorige week reisde ik met een groep atleten van Edo Sports naar Zweden voor de Ironman 70.3 European Triclub Championship. Ik moest even een kleine cultuurshock verwerken in de eetgewoontes van de triatleten in het algemeen. Van hamburgers tot pizza met nog meer hamburgers. Iedereen en ook ik snoepten van het ongezonde junkfood. Onder het mom de calorieën worden toch wel verbrand tijdens de wedstrijd waarin de triatleten een afstand overbruggen van 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen. Eenmaal gefinisht kwam de BBQ lucht je tegemoet in de recovery zone voor atleten. Het was stapelen van hamburgers en naar binnenschuiven aangezien er niets anders voor handen was. Voor even mochten we de teugels laten vieren en genieten van de prestaties die we met z’n allen als team en individueel hadden neergezet tijdens deze EK 70.3 Triclub Jonkoping. Laat het zo zijn dat de Ben en Jerry’s ijs nog in mijn handen werd geduwd op het podium bij het ontvangen van de prijs.

En nu weer terug naar het ritme van de dag. Want over enkele weken moet er weer een sportprestatie worden geleverd tijdens de hele Ironman in Vichy. Voeding maakt wel degelijk iets uit voor de sportprestatie. De timing, wat je eet, de combinatie en hoe consequent je eet kunnen allemaal belangrijk zijn als het gaat om hoeveel energie we hebben om een goede prestatie te leveren. Een ding heb ik nu wel dubbel en dwars geleerd. Een goede voorbereiding is het halve werk. Morgen tijdens mijn tweede Vegan Switch dag maak ik het eten alvast in de ochtend klaar. A la meal prepping. En bij de volgende Ironman zorg ik dat er een goede recovery shake in mijn sporttas zit. 

Wil je meer weten over Road to Ironman lees dan eerder geschreven blogs. Waaronder “als het even tegen zit.”

Wist je dat je bij Beweegstudio Puur ook de Vegan Switch kunt doen!? Met de Vegan Switch ga je voor:
* Tot wel 4 kilo gewichtsverlies in 10 dagen
* Verbeterde darmflora
* Meer energie én een fitter gevoel
* Mooiere huid

Neem gerust contact op middels het contactformulier.

Doneer nu! Stichting Warm Bad