“Hoe pak je het sporten na de zomervakantie weer op?”

We hebben er een handje van om de weg van de minste weerstand te kiezen. Morgen een nieuwe dag om te starten na een heerlijke zomervakantie. Voordat je het weet is je week opgeslokt door de routine van het werk, huishouden, sociale activiteiten.  Tijd om dan even wat aandacht te besteden aan je sportieve activiteiten die ten goede komen aan jezelf, zijn er helaas bij ingeschoten. We willen er alles aan doen om blij en gelukkig te zijn en dat doen we door precies te doen wat we zelf willen. We zijn er ontzettend goed in om voor onszelf smoezen te bedenken waarom we niet hoeven te doen waar we op dat moment even niet zo een zin in hebben. Voor jouw dus ook op dat moment reden genoeg om een training over te slaan. Heerlijk om volwassen te zijn! Regeltjes zijn er om te buigen.

Een blessure of een ziekte..Een goede reden om voor even het iets rustiger aan te doen en het sporten op een laag pitje te zetten.

Waarschijnlijk kun jij heel veel redenen bedenken waarom je de sportmomentjes kunt overslaan. Dan zal ik voor jou heel veel redenen bedenken waarom sporten goed voor je is:

Regelmatig sporten is goed om je gewicht op pijl te houden, dan wel om de kans om hart en vaatziekten te verkleinen, het verlaagt je bloeddruk. Sporten zorgt ervoor dat je botten sterker en gezonder worden, het zorgt voor een betere conditie en sterkere longen. Sporten houdt je bloedsuikergehalte op pijl en cholesterolgehalte in balans. Het geeft je meer energie, vermindert het stress en laat je beter slapen.

Zo dat was even een mond vol met voordelen als je gaat sporten.  En waarschijnlijk wist je al deze opgesomde voordelen stiekem al en ben je wellicht wel gemotiveerd. Maar weet je gewoon weg nog niet hoe je die motivatie moet omarmen en tot uitvoering moet brengen.

Stap voor stap de draad weer oppakken.

Stap 1: Stel een doel.

Sporten is makkelijker wanneer je een doel hebt. Een doel hoeft niet heel groot te zijn, als het maar groot genoeg is om je te motiveren en een realistisch doel is. Bijvoorbeeld afvallen, sterker of sneller worden, 5 km aan één stuk kunnen hardlopen of zonder hijgen de trap op. Stel ook kleine tussentijdse doelen. Op die manier werk je van doel naar doel en kom je stap voor stap dichter bij het eind doel. Had je al een doel? Ga hier dan weer mee aan de slag. Misschien bedenk je wel dat je iemand nodig hebt om je persoonlijke doelen te behalen. Denk eens aan een Personal Trainer of sluit je aan bij een clubje. Wellicht dat ik je een duwtje in de juiste richting kan geven. Neem gerust contact op.

Stap 2: Een goede planning is het halve werk.

Plan je sportmomenten in. Pak je agenda bij de hand en leg het sportmoment vast. Waarschijnlijk had je al een of meerdere sportdagen in de week waarop je voorheen ging sporten.  Je zult merken dat je hoofd daarna leeg is en je veel meer energie hebt. Dus hup, van die bank af! Heb je hulp nodig? Ik help je graag op weg om je sportieve doelen uit te stippelen.

Stap 3: Begin nu.

Waarom wachten als het nu ook kan. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat je het weer voor je uit gaat schuiven.

Stap 4: Maak er een feestje van! 

Je trakteert jezelf op een sportmoment! YEAHHH. Trek je favoriete sportkleding aan. Zet je favoriete playlist op en neem goed gezelschap mee! Maak het voor jezelf vooral leuk. Volg je bij mij Personal Training? “We rock that workout.” Laat mij weten wat je favoriete muziek is!

Stap 5: Bouw je sportactiviteiten op.

Bouw langzaam op. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de sportinspanningen. Na een training heeft je lichaam 24-48 uur de tijd nodig om te herstellen. Voorkom blessures en neem tussen de trainingen door voldoende rust.

Stap 6: Geef jezelf de liefdevolle schop.

Voel je toch weerstand om te gaan sporten? Herinner jezelf eraan dat van ‘uitstel afstel komt’. Dus gewoon gaan! Wanneer je eenmaal in het sportritme zit dan gaat het uiteindelijk vanzelf. Ook al heb je een dag geen zin om te werken, je kunt niet een dagje overslaan. Je hebt een ‘verplichting’ aan je baas, zo ook aan jezelf om goed voor je lichaam en geest te zorgen.

Stap 7: Voldaan gevoel.

Zie je er tegenop om te beginnen? Bedenk je dat je je weer fitter en energieker gaat voelen.

Stap 8: Belonen.

Oh ja en zoals ik al eerder vertelde dat we het liefst de weg kiezen van de minste weerstand. Vergeet jezelf niet te belonen als je je sportieve (tussen)doelen hebt behaald. Maak de stapjes klein!!!! Wil jij van 84 kilo afvallen naar 70 kilo. Dan is je eerste doel: 4 kilo afvallen om de 80 kilo te halen. Met een kleine beetje doorzettingsvermogen heb jij binnen 3 a 4 weken je eerste overwinning bereikt! Whoehoee. Met een nieuwe boost kun je weer de volgende 6 kilo afvallen. Om daarna te werken aan je victorie van -4 kilo. Zodat je tegen jezelf kunt zeggen: “Hallo new me!”

Wil jij ook een goede KICK-START maken? Vrijdag 7 september a.s. organiseert Personal Training Jeannette Smelt in samenwerking met medisch bioloog Remco Verkaik een lezing over het fenomeen Sportvasten. Met Sportvasten maak je de switch van suiker naar vet-verbranding. Door de switch kan je lichaam op korte termijn profiteren van alle voordelen van vetverbranding: gewichtsverlies, meer energie en verbetering van je algehele conditie waarbij je je fitter en energieker gaat voelen. 

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op en laat ons weten dat je de lezing bij woont over Sportvasten bij Beweegstudio Puur.

Doneer nu! Stichting Warm Bad